Powiedz mi, co jesz,
a ja Ci powiem,
co osiągniesz


dr inż.

Estera Nowacka-Polaczyk

DIETETYK SPORTOWY

Dietetyka sportowa

Prawidłowe odżywianie i nawodnienie zawodnika

KONSULTACJA INDYWIDUALNA DLA ZAWODNIKA

I krok

Podczas I konsultacji dietetycznej przeprowadzona zostaje ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia sportowca. Ocena sposobu żywienia obejmuje szczegółowy wywiad żywieniowy z zawodnikiem oraz analizę dotychczasowych nawyków żywieniowych. To również doskonały czas na pierwsze wskazówki żywieniowe. Podczas oceny stanu odżywienia dokonywana jest analiza komponentów ciała, tj. analizowana jest zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, wody, masy kośćca. Ustalane są oczekiwania i cele zawodnika. Na podstawie tak uzyskanych danych zostają ustalone założenia postępowania dietetycznego, a zawodnik otrzymuje listę produktów i potraw zalecanych, zalecanych w umiarkowanych ilości oraz przeciwwskazanych, a także schemat posiłków w ciągu dnia. Konsultacja trwa około 1,5 godziny. Zalecany termin drugiej konsultacji po 2-4 tygodniach.

II krok

Podczas II konsultacji dietetycznej zostaje przeprowadzona kontrola realizacji pierwszych założeń dietetycznych oraz zostaje przekazany i omówiony indywidualny program żywieniowy. Pod pojęciem planu żywieniowego rozumiane są także różnego typu strategie żywieniowe stosowane w praktyce sportowej m.in. strategia superkompensacji, czyli przygotowanie żywieniowe do zawodów. Konsultacja trwa około 1 godziny. Zalecany termin kolejnej konsultacji po 4 tygodniach.

III krok

Konsultacja kontrolna to czas na sprawdzenie efektów dietoterapii (analiza zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, wody, masy kośćca) oraz sprawdzenie efektów postępowania dietetycznego na samopoczucie i funkcjonowanie sportowca. To również czas na omówienie wyników oraz dalszego postępowania dietetycznego. Konsultacja trwa około 1 godziny. Zalecany termin kolejnej konsultacji po 4 tygodniach.

PLAN SUPLEMENTACYJNY

W zależności od potrzeb indywidualnych oraz okresu treningowego, startowego oraz restytucji powysiłkowej zostaje dopasowany plan suplementacyjny.

PRZEPISY KULINARNE

W celu urozmaicenia programu żywieniowego istnieje możliwość przygotowania zbilansowanych, pełnowartościowych i ciekawych przepisów kulinarnych na dania obiadowe, kolacyjne i inne.

KONSULTACJA INDYWIDUALNA DLA TRENERA

SPORZĄDZANIE RAPORTU oceniającego dotychczasowy sposób żywienia:

  • indywidualny zawodnika,
  • grupy zawodników / drużyny.

Raport oceniający dotychczasowy sposób żywienia zawodnika/ów zawiera cenne informacje żywieniowe dla trenera. Precyzyjny i dokładny raport umożliwi wyeliminowanie dotychczasowych błędów żywieniowych, a tym samym umożliwi poprawę osiągnięć sportowych zawodników.

DYDAKTYKA/SZKOLENIA

SZKOLENIA z zakresu żywienia dla zawodników, trenerów i rodziców. Przykładowe tematy prelekcji:

  • Najważniejsze zasady żywienia sportowców
  • Najważniejszy składnik organizmu – woda
  • Potrzeby energetyczne sportowców
  • Rola węglowodanów w żywieniu sportowców
  • Rola tłuszczów w żywieniu sportowców
  • Rola białek w żywieniu sportowców
  • Rola witamin w żywieniu sportowców
  • Rola składników mineralnych w żywieniu sportowców
  • Stan odżywienia sportowców
  • Zaburzenia odżywiania w sporcie
  • Regulacja masy ciała w sporcie
  • Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy biologicznej
  • Suplementy w sporcie Tematyka pozostałych prelekcji zależały od zainteresowania i potrzeb uczestników.

OPRACOWANIE ARTYKUŁÓW

Opracowanie artykułów naukowych lub popularno-naukowych z zakresu żywienia sportowców.